Monday, June 29, 2009

Teman~

Rindu pula akan ketika itu. Tahun 2002 saya mengenali 2 orang insan yang kini merupakan teman saya.

Senang susah bersama =) Sesat satu Melaka juga sama-sama :D Banyak kisah-kisah menarik bersama-sama mereka berdua.

7 tahun telah berlalu dan persaudaraan ini masih kuat terikat. Tetapi kini berbeza. Masing-masing telah punya komitmen.

Tinggal saya yang masih setia menjengah kampus setiap hari =) Suasana kita di kampus bersama tiada lagi.

Namun saya percaya, dasar ikatan yang dibina atas hadirnya rasa cinta pada pencipta, persaudraan ini akan tegap selamanya :)

Mas aidiff, rumet pertama di MMU. Skang pegawai tinggi kerajaan... all da best macha :D
(gmbr ketika di rumah terakhir)



dan ini sorang lagi.. Idzwan, saya panggil iwan je...problem solver saya haha :D all da best gak kt hang iwan..

Saya doakan semoga masing-masing berjaya mengharungi liku-liku hidup kita yang pastinya berbeza-beza.

Semuga ketemu lagi kalian berdua...


p/s: oitt... nnt jgn lupa bg kad arrr... terasa mcm nk mkn nasi minyak lak.. hehe... =>

Friday, June 26, 2009

sajak~

Saudara,
Hidup ini sekali saja
Tidak ada dua atau tiga
Namun apakah kita benar menghargainya

Seperti apa kita jalani ia
Sedarkah kita ini cuma persinggahan seketika
Dihitung hitung, berapa lagi baki usia kita
Entahkan sehari, setahun atau mungkin sesaat cuma

Kita selalu terlupa dan leka
Kerna itu fitrah manusia
Tidak sempurna
Tapi kita punya saudara

Saudara itu teman kita
Dia kawan, teman, rakan, sahabat
Namakan apa saja
Yang pasti kita perlu mereka

Jalan ini penuh ranjau
Ubatnya teman2 seperjuangan
Mata2 dan hati2 inilah yang sentiasa bersama kita
Menegur, menasihat, dan mendengar
Malah mengutamakan kita melebihi dirinya

Carilah, hargai, dan thabat bersama mereka
Kerna inilah sahabat yang membina jiwa
Merekalah teman pengubat duka
Ukhuwwah Fillah janji setia~

Wednesday, June 24, 2009

Acehhhhhh.... bila nk p lagi??






Saje je, teringin nak pergi Aceh lagi... jom2... :D

Friday, June 19, 2009

Permata Dunia~


.

Lagu yang penuh dengan semangat. Setiap kali dengar lagu ni saya rasa macam motivasi diri naik tinggi. Hahaha.. tak tau la kenapa, tapi lagu ni memang best.

Sape2 yang tak tahu, ni lagu rasmi Multimedia Universiti. Saya paling kerap dengar lagu masa minggu orientasi untuk pelajar baru. Kemudian, masa konvokesyen pun banyak kali dengar jugak sebab merasa duduk atas pentas konvo 3 kali, tapi kali ni harapnya naik pentas konvo sekali dengan terima segulung ijazah Ameen! =)

Kami perintis....

p/s: ya Allah, mudahkanlah segala urusan Aizam, Ameen!!! Mekasih yer doakan saya =D

Thursday, June 18, 2009

Bekerja...

Medan amal tidak sama dengan medan bercakap, dan medan jihad tidak sama dengan medan amal.

Ringkas tetapi penuh makna ayat ini. Memang benar! Orang yang bekerja mana mungkin sama dengan orang yang berehat-rehat sambil menonton cerita.

Nah! Seperti aku juga tergolong dalam golongan ini. Pintaku dari yang Esa, agar sentiasa memandu diri ini kepada golongan yang bekerja.

Sudah terlalu banyak masa yang aku sia-siakan . Apa masih ada peluang menebus kesilapan? Segera bangun! Jangan terleka lagi!

Memetik pesan Imam Al-Ghazali " perkara yang paling jauh adalah masa lalu". Benar! Kalaupun kota Paris itu jauh, namun aku masih mampu untuk sampai kesana biar berjam-jam, atau bertahun-tahun perjalanannya.

Tetapi, 1 saat yang baru berlalu, siapa yang bisa untuk sampai kembali ke saat itu? Berilah 100 juta tahun pun, tidak ada siapa yang mampu sampai kembali ke waktu itu.

Ya Allah, kau ampunilah dosa-dosa kami! Terutama diri saya sendiri. Semuga dalam hati ini senantiasa ada sinar walau sebesar zarah. Ameen~

Tuesday, June 16, 2009

Jasamu tetap dikenang~

Sebelum ni saya dok nasihat orang lain. Jaga barang elok2. Jangan letak barang kat belakang. Kalau nak solat, letak bag kat depan.

Alhamdulillah, lebih kurang 7 tahun saya kat sini, tak pernah hilang lagi barang dalam kampus. Tapi Allah lebih berkuasa.

Akhirnya, setelah bergelar ex-pelajar MMU :D

Semalam saya hilang laptop kat masjid... huhu.. =) Sekali dengan modem Celcom Broadband ada dalam bag tu. Lepas balik dari Sport Planet tengok futsal persahabat antara MMU (iufc) dengan pelajar Kolej Mara Banting yang bakal fly ke U.K, U.S, Replubic Checzh, Ireland etc. saya singgah jap kat masjid kampus solat maghrib.

Selalunya saya mesti letak bag laptop saya kat depan kalau nak solat. Tapi, dah nak jadi cerita, semalam saya lupa. Letak kat belakang. Mungkin sebab teruja bawak motor kot. Dah lama tak bawak motor, heh :D Semalam saya tukar kereta dengan wan najmuddin.

Dia nak bawak orang main futsal. Saya amik motor dia.

Ape pun, Allah Mustaan.

Sayonara Compaq Presario X1000 heh =D

p/s: semoga Allah ampunkan dosa orang yang ambil laptop tu, dan dosa saya juga, Ameen~ =)

Monday, June 15, 2009

Mencari Spirit yang Hilang

Buat para Dai'e. Kisah perjalanan Murabbi ini sentiasa dapat membakar kembali spirit dalam diri.

Sekadar trailer, namun ia cukup memberi kesan pada diri saya.


video

Muga spirit ini kita ambil untuk terus tsabat~

Allah Kareem...

Sunday, June 14, 2009

Sarawak...

Ini masa di Sibu. Makan di Sugar Bun. Sugar Bun cuma ada di Sarawak. Alternatif pada KFC dan sangat popular di sana. KFC kurang laku.


Di Waterfront. Belakang tu bangunan parlimen Sarawak yang baru~ Itu mak dan adik saya... huhu.. =)


Di Top Spot. Tempat makan seafood yang popular di Kuching. Kalah umbai Melaka. Bergaya jugak mak saye nih~ huhu...


Ni masa makan kat satu2 nya kedai mamak di Sibu. Tu air teh special dari Sibu. Sebab dia guna gula nira. Nampak tak air tu hitam skit. Sedapppp... serious... x tipu... :D


Di taman ape tah nama dia dah lupa kat Sibu. Saya, mak, mak kawan mak saya (faham x) :D dan adik saya~


Dan ini bersama-sama kucing besar, trademark bandar kuching~


p/s: ada banyak lagi gambar2 menarik. Ada masa saya kongsi kat sini yerr.... =)

Saturday, June 13, 2009

Selamat datang pelajar baru!!!

Pada adik-adik baru yang masuk ke Universiti, kami ucapkan TAHNIAH!!! Sekarang kamu semua bergelar pelajar Universiti, bukan lagi lepasan SPM yang masih belum tahu kemana. (kecuali yang terus bekerja)

Satu suasana baru buat kamu semua. Persekitaran pembelajaran yang amat berbeza dengan sekolah. Jujur saya katakan, di Universiti, kamu bebas, sebebas-bebasnya. Lebih-lebih lagi bergelar pelajar MMU. =)

Sedikit sebanyak pengalaman saya belajar di MMU mungkin boleh dikongsi bersama buat panduan. Orang putih cakap "total freedom". Yaa.. memang betul, nak buat apa pun di Universiti ini, silakan. Tidak ada siapa menghalang.

Tapi apa yang boleh pastikan kita terus terselamat dari suasana yang tidak sihat ini? Mudah ja. Carilah kawan-kawan yang boleh sama-sama bantu kita untuk jadi lebih baik. Rujuk senior-senior yang boleh beri nasihat yang baik.

Dan faktor yang paling penting untuk pastikan adik-adik terus dalam suasana yang baik dan sihat ialah, ketaatan pada agama kita Islam. Inilah faktor paling utama. Jangan tinggal solat 5 waktu. Ini 'requirement' paling rendah. Jaga solat 5 waktu yer =)

Hidup di Universiti amat berbeza adik-adik. Di sekolah, kalau sekolah berasrama penuh atau tak penuh atau setengah penuh ke, ada cikgu-cikgu yang selalu ingatkan kita. Kalau SBP, atau berasrama, ada jadual yang sentiasa ingatkan kita.

Bunyi loceng 'kringgggggg...' pergi 'prep'. 'Kringgggggg.....' pergi riadah petang. 'Kringggggg.... waktu makan malam. 'Kringgggggggggg' tah ape lagi yang kena buat lepas tu. Pendek kata, semua dah disetkan. Kita cuma tinggal kena ikut je jadual tu.

Kalau di rumah setidaknya ada mak dan ayah. "Aminn!!!!!, dah siap kerja sekolah belum?". " Maillllll!!!, bangun solat subuh yer". "Ayuuuuu!!!, makan, dah siap hidang kat dapur tu". Haaa.. tu lah dia antara dialog-dialog yang kita biasa dengar masa di alam ria sekolah :D

Di Universiti, siapa yang susun jadual kita?? Siapa yang kejut kita solat? Siapa yang masakkan untuk kita? Siapa yang ingatkan kita siapkan 'assignment'. Ingatkan kita untuk belajar, peperiksaan dah dekat?

Malangnya tak ada adik-adik. Kita sendiri tentukan apa kita nak buat. Maka masa depan kamu ditangan kamu sendiri. Kamu lah yang akan corakkan warna-warni kehidupan kamu nanti. Saya pinjam kata-kata kawan saya, Hamdan Al-migrainni :D , Universiti ni ibarat Kilang. Pelajar baru ibarat kapas putih.

Bila kapas putih ni masuk dalam kilang untuk diproses, jadi kalau prosesnya baik, dan yang menjaga kilang prosesnya pun baik, insyaAllah dia akan keluar jadi sehelai baju yang cantik warna-warni.

Macam tu jugaklah dengan kita. Pelajar baru masuk, Universiti akan jadi kilang untuk membina mahasiswa baru ini. Dan kilang ini perlukan pekerja untuk gerakkan kerja-kerja dikilang. Maka, senior-senior, dan kawan-kawan yang baik akan tolong bantu kita sepanjang dalam proses kilang itu tadi.

InsyaAllah, selepas beberapa tahun, kemudian keluar jadilah seperti mana yang telah dilalui sepanjang proses di Universiti ini. Jadi, pilihlah, mahu keluar jadi lebih baik, atau sama sahaja, atau lebih menakutkan, jadi lebih teruk dari sebelumnya?

Pilihan ditangan kamu. Tentukan.

Buat pelajar-pelajar lama atau lebih mudah senior students, bantulah adik-adik ini. Bimbinglah mereka dengan baik.

Bilamana kita bantu mereka, bimbing mereka, pastikan mereka jadi lebih baik dari kita. Ini prinsip asasnya. Bantu orang lain untuk jadi lebih baik dari kita. Mesti ada yang tertanya-tanya, kenapa kena bantu sampai jadi lebih baik dari diri kita sendiri?

Kalaun kita bantu mereka, tapi dia tetap jadi orang yang sama, lebih baik tak perlu bantu. Jadi mesti pastikan adik-adik ini jadi lebih baik. Lebih baik diri dia yang sebelumnya dan lebih baik dari kita.

Dan seterusnya, adik-adik ini pula akan bantu adik-adik yang akan datang pula untuk jadi lebih baik dari dia dan seterusnya sampai dunia ini tamat. Hasilnya, kita akan setiasa membina manusia untuk jadi lebih baik dan baik dan baik. =) Faham ke ayat ni? huh...

Pesanan buat diri saya sendiri dan senior-senior yang lain. Apapun, atas dasar yang baik, mari kita bersama-sama bantu-membantu. Bekerjasama dalam perkara yang benar dan kita berlapang dada dalam perkara yang kita tidak sepakati.

Ini agar adik-adik tidak menjadi mangsa suasana dan keadaan. Kita sama-sama bekerja untuk bantu mereka, dan biar mereka tentukan pilihannya. Asalkan pilihan itu tidak lari dari syariat, itu sudah cukup baik.

Bantulah adik-adik baru semampu yang boleh, dan adik-adik baru ini juga perlu bantu diri sendiri masing-masing sekuat yang mampu. Muga kita semua sama-sama diberi kekuatan dan pertolongan dari Allah SWT untuk terus maju dalam membina Jati Diri Muslim yang sebenar.


Disclaimer: Tulisan ini sebagai pandangan peribadi penulis dan berdasarkan dalam konteks MMU, Melaka.

Friday, June 12, 2009

Pujian hanya milik Nya...

Segala puji hanya milik yang Maha Esa. Syukur atas ketentuan Nya.
Saya ungkapkan segala puji-puijian pada Pencipta Semesta ini. Doa dan harapan dimakbulkan. Ameen~

Apa yang dinanti-nanti kini berakhir. Syukur tidak terhingga setelah mendapat keputusan peperiksaan yang terkahir. Mintalah pada Nya. Jangan sombong atau malu untuk memohon dari Nya.

Kerana hakikat segalanya ditentukan Nya. Syukur-syukur. Fasa seterusnya bermula =)

Ayuh mari teruskan perjalanan. Banyak lagi dakwat untuk saya lakarkan masa depan yang bagaimana buat saya. Semuga ia lakaran yang cantik =)

p/s: penat teramat OC tahun ni. Oc night??? Faham-faham je lah =D

Tuesday, June 09, 2009

saudaraku...

Assalamualaikum WBT

Pertamanya, saya menyeru pada diri saya sendiri untuk sentiasa memperbaiki diri. Saya juga mohon pada yang Esa, agar niat diri ini sentaisa tetap semata-mata kerana yang Esa.

Saya mohon maaf sekiranya ada pihak yang berkecil hati dengan saya, maka saya nyatakan permohonan maaf ini secara terbuka melalui laman sesawang saya.

Sama-sama kita nilai kembali, hujung jalan ini kemanakah kita semua? Kita semua punya cita-cita yang sama. Ayuh mari kita berganding bahu.

Meminjam kata-kata DSAI " bersikap merangkul dan tidak meminggirkan ". Dasar baik disepakati, yang tak elok dihindari.

Semoga Allah SWT sentiasa membimbing kita kerana ini jalan yang panjang.

Allah hu'alam~

Monday, June 08, 2009

OCccccc....

Penatttttt... biasala kalau dah jadi 'Orientation Committee' aka OC. Tapi tahun ini mencabar sebab hostel tutup selama setahun atas sebab kerja-kerja pembaikan. Yerlah, dah berpuluh tahun bangunan hostel tu. Dah sampai tahap wajib runtuhkan buat baru jer :D

Jadi pelajar yang ramai-ramai sepatutnya tinggal di hostel, kini ditempatkan sementara di Water City Melaka. Wah, baru masuk MMU dan tinggal Hotel budak-budak baru nih. Seronok tu memangla untuk adik-adik baru.

Apa pun, selamat maju jaya la pada semua yang jadi OC. Baiklah, nak tidur dah, esok kol 6.30 pagi dah kena terpacak kat Water City tu, nak kena bawak semua lebih kurang 500 orang ke kampus guna bas. Hahaa... bape trip agaknye nak setel sume tu?? Huhu... esok kita tengok jelah macam mana tu ... huh.. pale saya pun dah penin-penin nih :D

Oke, selamat malam... Wassalam~

Thursday, June 04, 2009

Last day cuti2 Malaysia~

Hari ni dah nak balik semenanjung. Setelah 3 malam 3 hari kat Sarawak bumi kenyalang nih. Menarik Sarawak ni rupanya.

Semalam pusing-pusing sekitar Kuching. Sangat menarik, dan masih banyak tempat-tempat yang menarik belum sempat dilawati.

Macam nak kena datang lagi je Kuching ni. Apapun nanti saya 'upload' gambar buaya yang sedang melompat terkam makanan. Haa.. memang tak dapat gambar ni kat mana-mana kecuali Jong's Crocodile Farm, Kuching,Sarawak.

Serious buaya dia bukan macam buaya kat taman buaya Melaka. Hahaha... buaya Melaka malas-malas dan kecik-kecik. Buaya Sarawak ni, hoooo.... dah la besar gedabakk... pastu selamba boleh lompat terkam makanan. Huhu.. patutla orang cakap buaya-buaya Sarawak ni ganas-ganas... rafff raff.. grrrr..... :D

Okela, nak siap-siap. Kol 10 nak 'check out'. Pastu hari ni jalan-jalan tengok barang-barang best. Kalo ade duit bole beli, kalo tak cukup duit, amik gambar je :D Kemudian nak jumpa 'abang' harini. Abang ni student orang Sarawak dan belajar sama kat MMU tu amik acoounting, classmate hamdan. Nama dia Abang Hanafiah, sebab panggil abang je... heh..

Orait, jumpa lagi. Salam Sarawak dari saya.

Aizam Al-Sarawakiwi :D ~

Monday, June 01, 2009

Jangan Lupa Lirik vs ???

Tiba-tiba saya rasa nak tulis tentang apa yang saya terlihat petang tadi dalam tv. Sebenarnya saya dah lama tak tengok rancangan tv. Maklumlah, sedikit sibuk dengan aktiviti kampus. Di rumah sewa saya pun, yang ada cuma tv1, tv2, tv3, ntv7, tv9 dan tv8 kot.

Tapi saya bukan selalu ada rumah. Tak percaya tanya la kawan serumah saya, leman dan shah (tauke lintah) :D Daripada tonton tv, saya banyak habiskan masa dengan internet. Baiklah, saya terus pada topik utama artikel kali ini.

Memandangkan saya sekarang sedang bercuti di Sarawak, jadi ada banyak masa terluang, dan petang tadi selepas pulang minum 'teh Sarawak' saya sempat tonton tv. Saja dah lama tak tonton tv.

Kemudian ade satu iklan. Mula-mula saya tak faham iklan tu. Sebab iklan dia ialah 'short scene' dari 'scene' yang berbeza-beza, dan semua orang yang dalam 'short scene' tu cakap dialog yang sama "itu pun tak ingat ke?"

Akhir sekali baru tahu, rupanya rancangan "Jangan Lupa Lirik". Siapa yang tahu rancangan itu, mungkin tahu konsepnya. Racangan yang berkonsepkan hiburan. Semua peserta perlu menyanyi satu lagu yang dipilih mengikut undian peserta sendiri, tapi peserta tak tahu lagu apa. Cuma bole pilih contohnya peserta A pilih nombor 3. Kemudian nasiblah lagu apa yang dia dapat.

Lepastu kena nyanyikan lagu diiringi dengan lirik pada skrin paparan sampai habis dan menariknya, sedang peserta tu layan menyanyi, tiba-tiba, lagi tu akan diberhentikan dan lirik pun tak ada. Peserta yang berjaya habiskan dengan betul liriknya, dikira berjaya ke peringkat seterusnya.

Satu idea yang amat menarik dan praktikal bagi saya apabila ditukar sedikit intipatinya. Apakata kita jadikan program itu kepada "Jangan Lupa Al-Quran" :)

Hafal lirik lagu yang 'lagho' tidak memberi apa-apa bantuan walau sedkit pun kepada kita. Saya juga suatu ketika dahulu akan cuba menghafal lirik-lirik lagu yang menjadi kesukaan saya. Namun setelah dilihat kembali menerusi timbangan neraca Allah SWT, maka ia menjadi sia-sia.

Pemuda-pemudi semua, ingatlah, mengapa Islam hari ini diinjak-injak oleh musuhnya adalah kerana kita sendiri. Apa kekuatan kita hari ini yang boleh dibanggakan? Apa pencapaian kita hari ni yang mampu buat seluruh umat dunia kagum pada kita?

Teringat saya pada kata-kata Amirul Mukminin Saidina Umar Al-Khattab “Kita dahulunya adalah kaum yang hina, Allah telah memuliakan kita dengan Islam, andainya kita mencari kemuliaan selain dari apa yang telah Allah muliakan kita dengannya maka kita akan dihina oleh Allah”

Islamlah yang telah memuliakan kita semua. Apakah kita masih ragu-ragu lagi akan kemuliaan yang Allah berikan pada kita semua? Kembalilah berpegang pada kemuliaan yang sebenar. Carilah sebanyak-banyak rahmat Allah sementara umur yang dipinjamkan ini masih belum tamat tempohnya.

Marilah kita sama-sama periksa kembali diri kita. Berapa banyak lirik lagu yang telah berjaya kita hafal dan berapa banyak surah pula yang telah berjaya kita hafal?

Antara lirik lagu dan surah-surah dalam Al-Quran ini, yang mana satu akan membantu kita ketika dihisab oleh Allah SWT di mahsyar nanti? Sama-sama kita memulakan langkah menuju redha Allah SWT, dan semuga Allah SWT merahmati kita semua.


Fasthabiqul Khairat~


Disclaimer: Artikel ini untuk ingatkan diri saya sendiri sebagai penulis yang masih punya banyak kelemahan diri dan untuk pembaca yang sudi mengambil kebaikan darinya.

Sibu..

Saya ada kat Sarawak sekarang ni. Ade kat Sibu. 1 jam 55 minit dari LCCT ke Sibu. Saja jalan-jalan ke rumah kawan mak saya.

Takde buat ape pun sangat. Lagipun kenduri kawen adik kawan mak saya tu kelmarin. Pengatin lelaki tu orang Sg. Petani, Kedah.

Macam biasa la, jumpa orang kedah, borak-borak ramah gak lak. Esok baru saya akan ke Kuching, Sarawak lak.

Eh oke lah, diaorang ajak pegi pekan Sarikie lak. Nanti update lagi yer...

Huhu.. Sarawak pun panas gak... ingat sejuk macam kat canada ke :D

Sebelum terlupa, Selamat Hari Lahir pada Ida. Hoho... sekarang sudah sedikit tua. Muga Allah sentiasa Rahmati.

Dan juga adik Fatihah kami, anak kak Ita. Semuga besar nanti jadi Srikandi Agama ini yer, Ameen!!! :)